Giriş Yap

Blog

Son Yazılar
Gobustan, Halay çeken atalar ve çamur volkanları

Gobustan, Halay çeken atalar ve çamur volkanları

Azerbaycanda eğer Bakü merkezli, kısa bir seyahatiniz varsa şehir dışı için üç alternatifiniz var demektir.

1- Ateşgah dedikleri eski Zerdüşt tapınağı
2- Yanartaş dedikleri bizim Çıralı benzeri, devamlı yanan bir doğalgaz kaynağı
3- Qobustan civarındaki Çamur volkanları ve kaya çizimleri.

2 numara için bizle aynı gün giden turun şoförünün çektiği fotoğrafları gördüm. Gün içi olmasına rağmen Çıralı ‘dan daha iyi görülüyordu.

Qobustan seferinden bahsedelim.

Öncelikle Lonely Planet Kafkasyada da sınıfta kaldı. Son sürüm olan 2008 hem zamana bağlı değişiklikler hem de zaten yazarlarının bakış açıları gibi unsurlar nedeniyle gerçeklikten uzak durumda.

 

 

Qobustan ‘a Baküden turlar var. Araç başı 80- 100 manat arası meblağlar söz konusu. Fakat çamur volkanlarına gidecek araç jip değilse merkezden size gösterilen Mercedes, BMW gibi araçlarla bunun olmayacağını belirtelim.

Şimdi LP’ deki i bilmem ne metrosuna gidin oradan 195 ‘e binin tarifi tarih olmuş. 20 Yanvar metrosunda inerseniz otobüs duraklarından 12 numaralı otobüse bineceksiniz. Köroğlu diye bir yere yaklaşık 45 dakika gittikten sonra minibüs durağı gibi bir yerde indirilip 195 numaralı otobüsü yada Şirvan tarafına giden minibüslere (1 manat) binip bir saate gidiyor ve Qobustan köprüsünden bir taksi kiralıyorsunuz. Gidişi bu şekilde yaptım.

Optimal yöntem şu. Sahil yoluna inin, Bibi Heybat Camii tarafına giden otobüslere atlayın. Burası son durak zaten. (0,20 manat). Oradan 195 numaralı otobüse atlayın (0,50 manat) ve Qobustanda inin. İndiğiniz yerde Nuh Tufanından kalma genelde Lada marka taksiler görecek ve “inşallah yolda bırakmaz diyeceksiniz”. Buranın kralı bu araçlar. 40 Manat diyen olsa da 30 ‘a kadar indirebilirsiniz. Dahasına -en azından ben- indiremedim.

Çamur volkanlarına giden yol, yada dalga şeklini almış, kurumuş çamur tabakalarında içiniz dışınıza çıkacak, şoför bazan yoldan çıkıp yandaki otlaklardan ilerleyecek ama tepede, Hazar Gölü manzaralı, içerisinden soğuk, yapışkan bir çamurdan oluşan kabarcıkların fokurdadığı konilerden oluşan bir alana getirecek.Yol üzerinde yer yer petrolün yüzeye çıktığını görüyorsunuz. Bu ne bolluk diyorsunuz.

Buradaki işiniz bitince önce Qobüstan Müzesine gidin. Standart fiyat (büyük 2, çocuk 0,20 manat) burada da geçerli. Mutlaka gezin. Dediğim gibi müzecilik uygulamaları bu ülkede çok gelişmiş.

Az bir yolculuk ile kaya yazıtlarının olduğu yere ulaşacaksınız. Biletleri atmayın çünkü gelen polisimsi, görevli abimiz bunlara çok ehemmiyet vermekte.

20,000 yıllık çizimler, genelde av sahneleri, halay çeken insanlar vb gibi pek çok çizim var. Demek ki bizim milletin temel atraksiyonu binlerce yıldır omuz omuza halay çekmekmiş.Bir de kaval taşı diye bir taş var. İçi zamanla bir şekilde doğal yada insani yöntemlerle boşaltılmış olmalı. Taşlarla, sopalarla vurduğunuzda değişik sesler çıkarabiliyorsunuz.

Dönüş ise 195 ile şehre dönüş ve otobüsler merkeze varış şeklinde gerçekleşecek.

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir